Bröstförstoring

Funderar du på att göra dina bröst större? Inför en bröstförstoring är det många val som du behöver ta ställning till. Och även risker du bör känna till.


Vilket bröstimplantat vill du ha?

bröstförstoringSilikon

Det finns olika typer av silikonimplantat där silikongel nästan helt har tagit över det flytande silikonet. Silikongel kallas också för geléhallonimplantat.

Orsaken till dess popularitet är att silikongel ger ett naturligare resultat. En annan fördel med silikongel är att det inte rinner ut lika lätt som flytande silikon om implantatet skulle spricka.

Koksaltimplantat

Det finns även koksaltimplantat. Dessa implantat består till stor del av vatten och är därför ofarligt för kroppen om implantatet skulle spricka.

Med koksaltimplantat får du också mindre ärr då implantatet kan fyllas på inne i kroppen.

Snittplacering och ärr

De flesta plastikkliniker placerar snittet i bröstvecket. Detta för att det är den säkraste metoden. Däremot kan ärren bli stora.

Det finns även alternativa metoder. Så som att sätta snittet i vårtgården då ärret blir mycket mindre, men detta kan medföra känselförändring och amningssvårigheter.

En del väljer även att ha snittet i armhålan för att dölja ärret men det finns en större risk för infektioner då.

Ett fjärde alternativ är att sätta snittet i naveln. Men detta är väldigt ovanligt i Sverige och fungerar endast men koksaltlösningsimplantat då dessa kan fyllas efter placering.

Priser

Priset skiljer sig beroende på vilken klinik och vilket implantat du vill ha. I Sverige kostar en bröstförstoring mellan 30 000-60 000 kronor.

Risker och komplikationer

Kapselkontraktur är den vanligaste komplikationen

Kapselkontraktur innebär att bindväv runt implantatet förhårdnar och drar ihop sig under läkningsprocessen. Detta gör att formen på bröstet förändras och ser väldigt onaturligt ut. Det kan också göra ont.

Ungefär fem procent av alla som gör en bröstförstoring drabbas av detta vilket behandlas med ytterligare en operation.

Rippling

Det kan bli gropar och vågformer på bröstet efter en bröstförstoring. Detta kallas för rippling och är vanligare hos de personer som från början hade väldigt lite bröstvävnad.

Infektion

Så som vid alla operationen kan du bli drabbad av en infektion. Antibiotika efter operationen minskar dock risken.

Känselförändringar

En bröstförstoring kan göra att du helt eller delvis tappar känseln på bröstvårtan. Detta går oftast över men kan också bli permanent.

Implantatet kan spricka

Om ett implantat spricker så kan detta läcka ut i kroppen. Silikongel läcker inte ut i kroppen så som flytande silikon men om silikongel spricker kan det exempelvis orsaka kapselkontraktur och ärrbildningar.

Om koksaltimplantat spricker är detta inte farligt då innehåller består till största delen av vatten. Däremot blir bröstet platt.